خاصیت و کاربرد لوبیا قرمز

لوبیا قرمز یکی از پرکاربردترین انواع حبوبات است زیرا در غذاهای مختلف مثل خوراک‌ها، خورش‌ها، آش‌ها و سالادها از آن استفاده می‌شود. لوبیا قرمز خواص فراوانی دارد که در ادامه‌ی این مطلب با آن آشنا می‌شوید. تقریباً‌محال است که ایرانی باشید و لوبیا قرمز نخورده باشید یا از نظر ظاهری آن را نشناسید. همان‌طور که از اسمش هم پیداست رنگ این لوبیا قرمز است و طعمی ملایم دارد. از نظر شکل ظاهری هم شبیه به کلیه‌ی انسان است و در انگلیسی هم آن را به همین نام می‌شناسند. طبع لوبیا قرمز گرم و تر است. به دلیل ظاهر منحصر به فردش، در انگلیسی به نام لوبیا کلیوی (kidney bean) شهرت یافته است.
این لوبیای پرخاصیت رنگ قرمز و طعم ملایم دارد اما هنگام پختن، به راحتی طعم هر ادویه ای که در غذا استفاده می شود را به خود جذب می کند. طبع لوبیا قرمز گرم و تر است اگر احیاناً حوصله ندارید این مطلب را تا آخر بخوانید و با این فرض بخواهیم خواص لوبیا قرمز را خیلی کوتاه برایتان بگوییم، این‌هاست:لوبیا قرمز به سلامت قلب، چشم، معده و مغز کمک می‌کند و علاوه‌براین برای کنترل دیابت، بدنسازی، بارداری و لاغری مفید است و همچنین در درمان کم‌خونی، پوکی استخوان، فشار خون و کلسترول و آسم نیز تأثیرگذار است. این حبوبات پرطرفدار همچنین برای سلامت بدن و لاغری مفید است، در مراقبت از پوست و مو کاربرد دارد و مصرف آن در دوران بارداری توصیه می‌شود. لوبیا قرمز اولین بار حدود هشت هزار سال پیش در پرو پیدا شده است. از مواد غذایی سرشار از پروتئین است و به همین دلیل می‌توان در رژیم غذایی گیاهخواران به‌جای گوشت از لوبیا قرمز در پخت غذاها یا تهیه‌ی سالادها استفاده کرد.

خاصیت و کاربرد لوبیا قرمز در حوزه‌های زیر است:

 لاغری: برخی مواد مغذی موجود در لوبیا قرمز از تجزیه‌ شدن نشاسته در بدن جلوگیری می‌کنند و موجب کاهش وزن می‌شوند. همچنین لوبیا قرمز فیبر دارد که باعث می‌شود دیرتر گرسنه شوید. علاوه‌بر این، پروتئن لوبیا قرمز اشتها را کاهش می‌دهد.

 بدن‌سازی و انرژی‌بخشی: پروتئین موجود در لوبیا قرمز به اسیدهای آمینه تجزیه می‌شود و اسید آمینه برای تولید انرژی و رشد بافت‌های ماهیچه‌ای و عضلات مفید است و منیزیم به سنتز پروتئین کمک می‌کند. با توجه به این توضیحات، رژیم غذایی حاوی لوبیا قرمز انتخابی مناسب و کارآمد برای بدنسازان و افرادی که که به‌دنبال آب کردن چربی و عضله‌سازی هستند. علاوه ب این‌ها لوبیا قرمز به دلیل وجود منگنز انرژی‌بخش هم هست.

رفع مشکلات گوارشی: یکی از ملموس‌ترین و مؤثرترین خاصیت‌ها و کاربرد لوبیا قرمز این است که بر دستگاه گوارش تأثیر مثبت می‌گذارد. فیبر موجود در لوبیا قرمز تولید آب معده را افزایش می‌دهد و حرکت روده‌ها را تنظیم می کند، به همین دلیل مصرف منظم لوبیا قرمز کمکی است به کاهش یبوست و کاهش نفخ. از طرفی با این روال، خطر ابتلا به سرطان روده‌ی بزرگ، بواسیر و زخم معده هم کمتر می‌شود.
 آرتریت: لوبیا قرمز حاوی مقادیر زیادی مس است و مس به کاهش التهاب در بدن کمک می‌کند و برای درمان آرتریت، انعطاف‌پذیری رباط‌ها‌ی بدن و مفاصل مفید است.
 دیابت:لوبیا قرمز سرشار از فیبر است و فیبر سطح قند خون و انسولین بدن را تنظیم می‌کند و از این رو هم خطر ابتلای فرد به دیابت را کاهش می‌دهد و هم در افراد مبتلا به دیابت مانع افزایش یا کاهش ناگهانی قند خون می‌شود.
 سلامت قلب و کلسترول و فشار خون : فیبر موجود در لوبیا قرمز برای سلامت قلب مفید و در پیشگیری از سکته‌ی قلبی مؤثر است و همچنین مصرف لوبیا قرمز کلسترول خودن را کاهش می‌دهد. لوبیا قرمز پتاسیم، منیزیم، پروتئین و فیبر دارد و در نتیجه فشار خون را کاهش می‌دهد. پتاسیم و منیزیم عروق خونی را گشاد می‌کنند و در نتیجه میزان فشار روی سیستم قلبی کاهش می‌یابد و به‌تبع آن خطر بروز حمله‌ی قلبی، سکته‌ی مغزی و سایر بیماری‌های قلبی عروقی کمتر می‌شود.
 استحکام استخوان: لوبیا قرمز مواد معدنی مختلفی دارد از جمله فسفر، منیزیم، مس و منگنز و همه‌ی این مواد به افزایش تراکم معدنی استخوانی کمک می‌کنند و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهند. علاوه بر این، فولات نیز مانع بروز مشکلات و شکستگی استخوان می‌شود.
 تقویت حافظه:لوبیا قرمز ب۱ یا تیامین دارد و به تقویت حافظه کمک می‌کند و از ابتلا به آلزایمر پیشگیری می‌کند.

 سلامت چشم: بتاکاروتن موجود در لوبیا قرمز در بدن به ویتامین آ تجزیه می‌شود و ویتامین آ نقش مهمی در سلامت چشم و بهبود بینایی دارد و احتمال بروز آب مروارید را کاهش می دهد.لوبیا قرمز همچنین منبع غنی ویتامین ب‌۳ است که مانع آب مروارید می‌شود.

 میگرن: لوبیا قرمز سرشار از منگنز است و در کاهش سردردهای میگرنی مؤثر است.

 سم‌زدایی بدن: مصرف لوبیا قرمز به سم‌زدایی بدن کمک می‌کند.

 تقویت سیستم ایمنی:‌ویتامین ث سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. درست است که لوبیا قرمز به‌اندازه‌ی سایر میوه‌ها و سبزی‌ها ویتامین ث ندارد اما هر فنجان لوبیا قرمز ده درصد از نیاز بدن به ویتامین ث را تأمین می‌کند.

 کم‌خونی: از آن‌جایی که لوبیا قرمز آهن دارد برای درمان کم‌خونی مفید است و نقش مهمی در تولید گلبول‌های قرمز خون و اکسیژن‌رسانی به اندام‌های مختلف بدن دارد.

 بارداری:لوبیا قرمز سرشار از آهن و فولات است و به‌همین دلیل هم برای سلامت جنین مفید است و هم به کاهش یبوست شایع در دوران بارداری کمک می‌کند.

 کودکان: لوبیا قرمز سرشار از کلسیم و پتاسیم است که منتج می‌شود به افزایش قدرت استخوانی در کودکان. پروتئین نیز به رشد کودکان کمک می‌کند. فولات موجود در لوبیا قرمز نیز نقش مهمی در رشد مغز کودکان دارد.

 سلامت پوست و مو: مصرف ماسک لوبیا قرمز برای پوست از آن جهت مفید است که آنتی‌اکسیدان دارد و در نتیجه خاصیت ضدپیری دارد و همچنین در کاهش آکنه مؤثر است. لوبیا قرمز بیوتین، پروتئین و نیاسین دارد و همگی این مواد برای سلامت موها ضروری است و به رشد و تقویت مو و ناخن کمک می‌کند. زینک و ویتامین ب۶ موجود در لوبیا قرمز موجب افزایش رشد مو می‌شود و مو‌های آسیب‌دیده را ترمیم می‌کند.

ارزش غذایی لوبیا قرمز

مواد مغذی موجود در یک فنجان لوبیا قرمز پخته:
کالری: ۲۱۹
کربوهیدرات: ۳۹٫۷ گرم
پروتئین: ۱۶٫۲ گرم
چربی: ۰٫۲ گرم
فیبر: ۱۶٫۵ گرم

نکاتی درباره‌ی خرید و نگهداری لوبیا قرمز:

لوبیا قرمز هم به صورت خشک و هم کنسرو در دسترس است.
هنگام خرید لوبیا قرمز خشک چه به صورت فله و روباز باشد یا بسته‌بندی‌شده، حتماً دقت کنید که اثری از رطوبت یا کرم‌خوردگی یا عبور و حضور حشرات در آن نباشد و دانه‌های لوبیا کامل و سالم باشند.
برای اینکه خیالتان بابت کیفیت و سلامت محصولات مصرفی خوراکی از جمله حبوبات راحت باشد می‌توانید از سایت شهدفام خرید کنید. ما در شهدفام به تمام مراحل کاشت، داشت و برداشت حبوبات و پس از آن به بسته‌بندی و محیط مناسب برای نگهداری محصولات نظارت داریم.
برخلاف کنسرو سبزیجات که معمولاً ارزش تغذیه‌ای آن‌ها به‌واسطه‌ی پخته‌ شدن یا کنسرو شدن از دست رفته است ، ارزش غذایی کنسرو لوبیا قرمز با لوبیا قرمزی که در خانه می پزید تفاوت زیاد ندارد. هنگام خرید کنسرو لوبیا قرمز، آن‌هایی را در سبد خرید خود بگذارید که نمک و افزودنی کمتری دارند.
لوبیا قرمز خشک را می‌توان تا یک سال در ظروف دربسته و در مکان سرد، تاریک و خشک نگهداری کرد.
لوبیا قرمز پخته را می توان به مدت سه روز داخل یخچال و در ظرف دربسته نگهداری کرد.
قبل از پختن لوبیا خشک، آن را خوب پاک کنید و با آب سرد بشویید.
برای کاهش نفخ و تسریع هضم لوبیا قرمز، توصیه می شود قبل از استفاده آن را به مدت ۸ ساعت یا کل شب در آب بخیسانید و در یخچال قرار دهید.
روش دیگر این است که لوبیا قرمز را داخل قابلمه‌ای بریزید و به ازای هر فنجان لوبیا، ۳ فنجان آب به آن اضافه کنید. قابلمه را به مدت ۲ دقیقه روی حرارت زیاد بگذارید، سپس از روی حرارت برداشته و به مدت ۲ ساعت در ظرف آن را بگذارید.قبل از پخت، آب لوبیا قرمز را جدا کنید.
هنگام پخت، مجدداً به ازای هر فنجان لوبیا، ۳ فنجان آب به آن اضافه کنید و روی حرارت زیاد قرار دهید. آب که جوش آمد حرارت را کم کنید و در ظرف را بگذارید البته که در ظرف را کامل و محکم نبندید. با این روش حدود یک ساعت و نیم طول می‌کشد تا لوبیا بپزد.قبل از پختن لوبیا قرمز، به آن مواد نمکی یا اسیدی اضافه نکنید زیرا لوبیاها سفت می‌شود.

 

عوارض جانبی و مضرات مصرف بی‌رویّه‌ لوبیا قرمز

• مصرف بیش از حد لوبیا قرمز باعث افزایش شدید اسید فولیک در بدن شده و خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.
• مصرف بیش از حد لوبیا قرمز ممکن است با مشکلات گوارشی و معده مانند نفخ، یبوست، درد شکم، اسهال و هموروئید همراه باشد.
• هموگلوتینین موجود در در لوبیا قرمز در برخی افراد باعث ایجاد درد معده، حالت تهوع و استفراغ و اسهال می‌شود، البته ذکر این نکته هم ضروری است که این مسئله به ندرت و در افرادی که بیش از ۳ فنجان لوبیا قرمز در طول روز مصرف کنند دیده می شود.
• مصرف زیاد لوبیا قرمز برای افراد مبتلا به نقرس و سنگ کلیه مضر است.
• مصرف زیاد لوبیا قرمز به بروز اختلال در متابولیسم سلولی منجر می‌شود.

Related posts